На Хмельниччині можна придбати історичний палац Гершгоріна за $140 000 – фото
Фото: Спадщина.UA

Ініціатива "Спадщина.UA" шукає нового власника для палацу адвоката Самуїла Гершгоріна у Деражні на Хмельниччині.

Раніше палац мав назву "Будинок приватного адвоката Периторіна". Його назву змінили, оскільки фахівці дослідили, що попереднє найменування містило історичну помилку, тому теперішня назва будівлі — "палац Гершгоріна".

Вартість будівлі, зведеної у 1910 році в сецесійному подільському стилі архітектури, становить $140 000. Площа палацу — 712,9 кв. м.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Впродовж всього періоду Радянського Союзу будівля функціонувала як школа та Палац піонерів. Ініціатори сподіваються, що новий господар ставитиметься до будівлі "зі всією любов’ю та повагою як до об'єкта культурної спадщини".

Вони сподіваються, що власник надасть об’єкту пристосування, що позитивно вплине на розвиток культурно-туристичного потенціалу громади та регіону, а також відновить та запустить об’єкт впродовж найближчих п'яти років.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Палац розташований на центральній вулиці міста Деражня, неподалік залізничного вокзалу та автобусної станції й вздовж центральної вулиці міста. Будівля має планування, що ідеально підходить для влаштування в ньому об’єкту інфраструктури гостинності, відтак є цілком приваблива як об’єкт для інвестицій, кажуть у "Спадщина.UA".

Команда "Спадщина.UA" пів року працювала над реставрацією маєтку. Зокрема, їм вдалося під радянським шиферним дахом виявити фрагменти автентичної фальцевої крівлі з білої бляхи та повернути її на купол шпиля.

Вдалося відновити доступ до 300 квадратних метрів підвальних приміщень з арковими склепіннями та залишками унікальної столітньої дренажної системи.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

Водночас в підвалах та на горищі знайшли фрагменти із пʼяти унікальних кахлевих печей виробництва проскурівської мануфактури Гальперіна, що колись прикрашали інтер’єри палацу. Зазначається, що у палаці Гершгоріна є 54 зразки неглазурованої червоної кераміки з клеймами.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA

"Спадщина.UA" — ініціатива, що має за місію давати архітектурним перлам України нове життя, а її завдання – системне та комплексне відродження об’єктів культурної спадщини через "тверді" (реставрацію, реновацію, ревіталізацію) та "м‘які" (дослідження, промоцію, розвиток культурно-туристичного потенціалу) проєкти.

Фото: Спадщина.UA
Фото: Спадщина.UA