В Індонезії почалося велике виверження вулкана. Через це є загроза цунамі
Фото: Aljazeera

В Індонезії розпочалося велике виверження вулкана Руанг, який розташований у провінції Північний Сулавесі. 725-метровий вулкан викидає в небо попіл і дим на висоту понад 2 км. Про це повідомляє Aljazeera.

Перше виверження вулкана розпочалося 16 квітня, о 21:45. Після чотирьох інших вивержень, 17 квітня, вулканологічне агентство Індонезії підвищило рівень тривоги до найвищого показника. Вони також розширили зону відчуження навколо кратера з чотирьох кілометрів до шести.

Фото: Aljazeera
Фото: Aljazeera

Понад 800 осіб спочатку були евакуйовані з Руанга на сусідній острів Тагуланданг, який розташований більш ніж за 100 км на північ від столиці провінції Манадо.

Але вранці 18 квітня агентство заявило, що внаслідок розширення зони відчуження потрібно буде евакуювати більше людей і їх доправлять до Манадо.

"Щонайменше 11 615 жителів, які перебувають у зоні ризику, повинні евакуюватися в безпечне місце", — повідомив Абдул Мухарі, керівник Центру даних, комунікацій та інформації агентства з питань стихійних лих.

Фото: Aljazeera
Фото: Aljazeera

Фахівці також стурбовані тим, що частина вулкана може впасти в море і викликати цунамі, як це сталося під час попереднього виверження в 1871 році.

Після виверження Руанга влада міста оголосила про закриття міжнародного аеропорту в Манадо "через поширення вулканічного попелу, що може загрожувати безпеці польотів". Аеропорт має сполучення з такими країнами, як Китай, Сінгапур і Південна Корея.

Агентство вулканології повідомило, що активність вулкана зросла після двох землетрусів за останні тижні.