У Калуші зведуть новий мікрорайон: його заселятимуть людьми з сіл, які йдуть під землю
Фото: Суспільне Карпати

У Калуші на Івано-Франківщині на громадських слуханнях обговорили проєкт детального планування нового мікрорайону на 3659 мешканців, куди планують переселяти людей із зон просідання ґрунту над шахтними виробітками, повідомляє місцеве видання "Вікна".

З 2010 року Калуш і кілька навколишніх сіл оголосили зоною екологічного лиха. У селі Кропивнику поблизу Калуша спостерігається активна зона просідання. Під селом розташовуються соляні шахти завширшки 15 і заввишки близько 40 метрів. Їхня довжина сягає сотень метрів. Більшість з них заповнені розсолом. Зараз ця рідина виходить назовні, і тому ґрунт просідає.

У небезпечній зоні — 56 житлових будинків Кропивника, мешканці яких підлягають першочерговому відселенню. Для цього на житловому масиві Підгірки будуватимуть новий мікрорайон.

Фото: Вікна
Фото: Вікна

Територія майбутнього мікрорайону включає 11 земельних ділянок сумарною площею близько 14,4 га. Тут збудують 35 будинків по чотири-п’ять поверхів. Житло розраховано на 3659 мешканців.

Також у мікрорайоні збудують дитячий садок на 300 місць, школу на 500 учнів, магазини, футбольне поле, дитячі майданчики, паркувальні майданчики на 432 місця. Тротуари будуть не менш як півтора метра завширшки, також будуватимуть велодоріжки.

Близько 27% від загальної площі усіх земельних ділянок займатимуть зелені насадження. Зокрема, в будівлях громадського призначення, адміністративно-офісній будівлі, школі та дитячому садочку облаштують протирадіаційні укриття.