В КМДА відреагували на знесення "Будинку з комахами"
Фото: Дмитро Перов

Департамент охорони культурної спадщини КМДА не погоджував будівельні роботи в історичному будинку на вулиці Володимирській, 93.

На об’єкті працівник департаменту зафіксував проведення будівельних робіт, наявність будівельних матеріалів, обладнання та техніки. Попри те, як стверджують в КМДА, що науково-проєктна або проєктна документація по об’єкту не погоджувалась, дозвіл на виконання робіт не надавався.

За результатами обстеження Департамент направив:

  • припис уповноваженому органу з утримання будинку — ОСББ "Володимирська, 93" щодо припинення будь-яких робіт, укладання охоронного договору та надання до Департаменту науково-проєктної документації на проведення реставраційно-реабілітаційних робіт;
  • лист до Департаменту міського благоустрою про здійснення контрольних заходів на предмет виявлення фактів порушення вимог законодавства та вжиття відповідних заходів реагування. (Як уточнюється, Департамент міського благоустрою скасував контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою);
  • заяву до Головного управління Національної поліції, щодо порушення досудового розслідування.

У 2021 році Департамент охорони культурної спадщини КМДА вніс будинок до Переліку пам’яток. У 2022 році Окружний адміністративний суд міста Києва позбавив будинок цього статусу, однак рішення так і не набуло чинності. Офіс Генерального прокурора на початку 2023 року подав апеляційну скаргу, а Шостий апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи.

Будинок збудований в 1893 році та має унікальний інтер’єр: на плафоні парадних сходів зображено рослинний декор з гіпертрофованими комахами, зокрема мухами, у стилі модерн.