В Києві хочуть встановити паркан навколо Садиби Терещенків: навіщо
Фото: Олена Терещенко

Власник історичної садиби Терещенків на бульварі Шевченка ПАТ "Центрелеватормлинбуд" найближчими днями планує звести паркан з метою розпочати "реставрацію з пристосуванням". Про це пише голова "Фундації спадщини Терещенків" Олена Терещенко.

Вона впевнена, що Центрелеватормлинбуд зводить паркан, щоб "розпочати знищення пам’ятки шляхом її перебудови, забороненої пам‘яткоохоронним законодавством".

За інформацією Олени Терещенко, компанія має дозвіл від Департаменту міського благоустрою.

"Ніби вже дозвіл від Департаменту міського благоустрою Київської міської державної адміністрації є. Хоча не відомо, на якій підставі він виданий. Департамент міського благоустрою зносить незаконні паркани, тому не хочеться вірити, що подібне можливо", — пише Терещенко.

Також вона звертається до Міністерства культури та інформаційної політики з проханням роз'яснити, чи видало воно забудовнику всі необхідні дозволи на проведення земляних та інших робіт.

17 травня Велика Палата Верховного Суду України розглядатиме справу щодо повернення садиби Терещенків до комунальної власності Києва.

"Від цього рішення Великої Палати залежатиме не лише доля Садиби Терещенків — судді назавжди поставлять крапку в питанні, чи зможуть недобросовісні забудовники за типовими схемами красти з державної/ комунальної власності неоціненні пам’ятки архітектури для їх подальшого знищення або спотворення", — зазначає голова "Фундації спадщини Терещенків".

Зокрема, Олена Терещенко закликає усіх небайдужих киян приходити до будівлі Верховного суду в середу, 17 травня, о 14:30, щоб продемонструвати — українці не "допустять знищення культурної спадщини".