У Києві оголосили лауреатів премії "Київська пектораль"
Фото: Київська пектораль

У Києві відбулася церемонія вручення 30-ї театральної премії "Київська пектораль". Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Цьогоріч її вручали тільки у трьох номінаціях — "За особистий внесок", за "Подію року" та "Спеціальну премію".

"Ця Пектораль особлива — вона підбила підсумок 2022 року, що припав на воєнний період. Але попри це театральний сезон приніс у культурне життя нашого міста 57 нових постановок. Ми були свідками сміливих експериментів, нових драматургічних рішень та яскравих сценічних знахідок", — додала Ганна.

Переможцями номінації "За особистий внесок у мистецтво" стали 104 працівники київських театрів, які нині захищають Україну на передовій: від акторів до слюсарів гаражів.

"Подією року", на переконання організаторів премії, є те, що 19 київських театрів з вересня розпочали повноцінну роботу. Тому золоті пекторалі отримали художні керівники всіх театральних установ Києва.

Спеціальну премію" отримали драматургині за актуальні постановки:

  • Ірина Малоліта за музичну казку "Цап-кацап" за мотивами української народної казки "Коза-дереза";
  • Ольга Анненко за п'єсу "Люби мене, не покинь";
  • Ніна Захоженко за п'єсу "Я, війна і пластикова граната";
  • Марина Смілянець за театральний твір "Позивний "Елвіс".

Міську премію засновано у 1992 році за ініціативи Київського міського відділення Національної спілки театральних діячів України та Головного управління культури Київської міської державної адміністрації. Метою стало визнання та вшанування кращих акторів, режисерів, представників інших творчих професій, пов’язаних з театральним мистецтвом. У конкурсі беруть участь усі без винятку професійні театральні колективи Києва з виставами.