У Києві восени розчистять та наповнять водою озеро Синє на Виноградарі
Фото: Вікіпедія

Восени обміліле озеро Синє на Виноградарі планують розчистити та наповнити водою. Про це повідомив начальник департаменту захисту довкілля й адаптації до змін клімату Олександр Возний.

У "Плесо" вже розробили проєкт з врятування озера. Озеро розчистять на глибину 5 метрів, відновлять його гідрологічний режим через відкриття підземних джерел й наповнять водою природним шляхом.

Зокрема, планують розчистити південну й північну частини озера площею 42 гектари. Також укріплюватимуть берегову лінію за допомогою габіонів, щоби ґрунт не сповзав у воду.

Зазначається, що зараз основна мета комунальників — наповнити озеро водою. У наступному році перейдуть до благоустрою, який передбачає великий пляж та комфортний парк з вело- та біговими доріжками з дотриманням усіх вимог з інклюзивності.

Рятувати озеро збиралися ще у 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. Наразі Департамент забезпечив внесення робіт по озеру Синє до Переліку природоохоронних заходів на 2023 рік, оскільки Синє знаходиться в критичному стані.

На ревіталізацію озера виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодити з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяця, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть.

Після проходження низки технічних процедур комунальне підприємство з охорони, утримання та експлуатації земель водного фонду міста Києва "Плесо" оголосить тендер з розчищування та благоустрою озера Синє.