У Києві планують облаштувати 10 дощових садів у межах експерименту
Фото: archimatika

У 2024 році у Києві хочуть створити дощові сади, що знизять навантаження на основну систему каналізації. Також комунальники озеленять трамвайні колії та зупинки громадського транспорту. Про це в інтерв’ю виданню "Вечірній Київ" повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Дощові сади — це заглиблені клумби, які свою основну функцію виконують у період інтенсивних опадів. За допомогою спеціальної дренажної системи вони збирають, утримують та повертають воду до екосистеми.

Під час злив частину дощу забирає на себе сад, а не зливостокова каналізація, пояснив Олександр Возний.

Наступного року в столиці облаштують 10 дощових садів та проаналізують, як вони впораються із затриманням дощової води. Це буде експеримент, заснований на досвіді Норвегії, Бельгії, Данії та інших європейських країн.

Зокрема, у Києві почнуть озеленювати трамвайні колії та зупинки громадського транспорту, а також встановлювати парклети. Це такі спеціальні конструкції, виконані здебільшого з дерева. Вони можуть містити лавки, столи, звісно, озеленення.

Встановлювати парклети планують в місцях небажаного паркування автомобілів, створюючи додаткових затишний простір для людей.