У Києві штрафують за встановлення балконів на історичних будинках — який розмір штрафу
Фото: Unsplash

У Києві штрафують за самовільне встановлення балконів, дверей, терас чи добудов на столичних пам’ятках. Про це повідомила очільниця Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова в інтервʼю LIGA.Life.

За її словами, спочатку власнику приміщення виносять припис, якщо він його не виконує — накладають штраф.

"Наші інспектори виходять на місце, встановлюють факти порушення і видають припис — якщо за певний період умови припису не виконуються, тоді ми можемо ухвалювати рішення про накладання штрафу", — пояснює Соловйова.

  • Штраф для фізичної особи становить — 1700 грн;
  • Штраф для юридичної особи сягає від 17000 до 170 000 грн.

"Проте ми ж розуміємо, що в розрізі шкоди, яка завдана місту — це (сума штрафу. — Ред.) дуже мало, адже ми втрачаємо пам’ятку. Тому зараз ми опрацьовуємо зміни до законодавства про охорону культурної спадщини, де мають бути (якщо парламент проголосує. — Ред.) збільшені суми штрафів", — додала Марина.

Наприклад, 14 жовтня на вулиці Богдана Хмельницького, 40 власник аптеки "Фармація" намагався демонтувати автентичні старі двері архітектурної пам’ятки. "Нашу інспекторку сповістили про це, вона прибула на місце й оформила припис — якщо припис не буде виконано, тоді на юридичну особу буде накладено штраф", — зазначає Соловйова.

Проблема у тому, що у Департаменті культурної спадщини на увесь Київ всього три інспектори. "Це дуже мало. Тому я зараз прошу КМДА про збільшення штату, щоб було не три, а хоча б 7-8 інспекторів — тоді б ми встигали вчасно реагувати. Також обговорюємо ідею про громадських інспекторів, це була б велика допомога", — коментує очільниця Департаменту.