У Києві забудовник подав у суд на активіста Дмитра Перова через будівництво на Жилянській
Фото: Дмитро Перов

Забудовник "Ковальська" подав у суд на київського активіста Дмитра Перова через будівництво на вулиці Жилянській, 47. Про це активіст повідомив на своїй сторінці в Facebook.

На місці старовинної будівлі компанія-забудовник "Ковальська" планує звести бізнес-парк Nuvo Business Park площею понад 80 000 кв.м (проєктом заплановано будівництво комплексу з 7 будівель).

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

"Забудовник вважає, що будівля 1860-х рр., останній зразок ранньої забудови вул. Жилянської, не мала ніякої цінності. У будь-якій європейській країні за таке — забрали б ліцензію", – написав Перов.

У зв’язку з позовом активіст збирає кошти на послуги адвоката.

Компанія "Ковальська" заявила в коментарі виданню "Хмарочоси", що "неправдиві маніпулятивні заяви громадянина Перова завдали шкоди діловій репутації, тому компанія вимагатиме від відповідача спростування".

Як Дмитро Перов зазначав раніше, будинок-садиба на Жилянській 47 є одним із найстаріших прикладів забудови вулиці. У 2021 році споруду внесли до так званого "Списку Кличка по культурній спадщині", Київська міська рада наклала мораторій на їх демонтаж або перебудову.

Водночас у Департаменті культурної спадщини КМДА на запит "Твого міста" відповіли, що будинок відсутній у переліку об’єктів історичної забудови та належить до рядової забудови – не має яскраво виражених архітектурних стильових ознак та відповідного декоративного оформлення, тому його знесли.

Раніше — це була територія молокозаводу на Жилянській, зокрема тут розміщувалася адміністрація підприємства. У ХІХ ст. садиба належала до території пивзаводу Йосифа Бродського та, ймовірно, використовувалася для проживання працівників.