У КПІ створять інноваційне укриття для студентів за 350 000 євро
Фото: Clust Space

У Київському політехнічному інституті ім. Ігоря Сікорського створять інноваційне укриття для студентів. Про це повідомили організатори проєкту під час пресконференції.

Перший мультифункціональний простір зʼявиться протягом року. Укриття розташують у підвальному приміщенні загальною площею 600 м².

"Смарт шелтер" буде розділений на кілька зон: великий open space — відкритий простір для навчання і проведення лекцій, а також читацький сектор, кімната для відеодзвінків, невеликий кафетерій, ігрова зона та інклюзивні вбиральні.

Фото: Clust Space
Фото: Clust Space
Фото: Clust Space
Фото: Clust Space
Фото: Clust Space
Фото: Clust Space

Проєкт розробляв архітектор Павло Пекер, який має досвід роботи з подібними проєктами в Іраку та Лівії. Він зазначив, що для нього особисто дуже важливо заохочувати молодих людей залишатися в країні, надавати їм сенси та створювати умови для цього. І якісна освіта — обовʼязкова складова цього процесу.

"Цей проєкт — симбіоз укриття, побудованого відповідно до норм, і коворкінгу з розумним зонуванням, де можна навчатися, слухати лекції, проводити семінари тощо", — каже архітектор.

Вартість цього проєкту становить 350 000 євро. Зазначається, що найбільшим технічним викликом будуть інженерні рішення, "бо в підвальному приміщенні немає комунікацій, їх доведеться прокладати з нуля".

Головна мета проєкту — забезпечити безперервний освітній процес в Україні.

Керівниця проєкту Анастасія Войткевич зазначила, що до компанії вже надходять запити з інших університетів України, тому команда шукає партнерів серед громадських організацій, державних установ, представників бізнесу, щоб реалізувати проєкт інноваційних укриттів і масштабувати досвід на всю територію України.