У Лондонському музеї відкрили виставку про еволюцію скейтбордингу за 75 років
Фото: Design Museum

Музей дизайну в Лондоні спільно з Converse створили виставку SKATEBOARD, яка детально досліджує історію дизайну скейтборду з 1950-х років до наших днів.

Це перша велика експозиція у Великій Британії, присвячена скейтбордингу. Тут представлені як саморобні скейтборди від аматорів, так і технологічно просунуті моделі.

Куратором виставки став Джонатан Оліварес — дизайнер, письменник, скейтер та автор однойменної книги про скейтбординг. Експозиція містить понад 90 рідкісних і унікальних дощок, а також понад 150 інших предметів: колеса та захисне спорядження, касети VHS, DVD та журнали.

Фото: Design Museum
Фото: Design Museum

Серед предметів на виставці є перша професійна модель Тоні Гока та ранні саморобні деки 1950-х років, створені серфінгістами.

SKATEBOARD упорядковано в хронологічному порядку з розділами, що висвітлюють кожне десятиліття розвитку, включно з матеріалами, конструкціями та подіями, які визначили історію скейтборду.

Фото: Design Museum
Фото: Design Museum

"Історія дизайну скейтбордів — це сіра зона, записана в друкованих та відеожурналах, на каналах YouTube, блогах, подкастах, книгах, публікаціях в Instagram та усних історіях тих, хто в ній жив. Ця виставка зосереджена навколо одного питання: як скейтборд став таким, яким він є?" — розповів Оліварес.

Фото: Design Museum
Фото: Design Museum

Зокрема, на виставці встановили скейт-рампу, завдяки якій райдери можуть "покататись на дошках всередині великого музею та стати частиною виставкового досвіду".

Виставка триватиме в Лондонському музеї дизайну до 2 червня 2024 року.