В Україні створили віртуальний музей викраденого росіянами мистецтва
Скриншот з сайту

Команда агенції креативних комунікацій Linza Agency створила віртуальний музей, де збирають цифрові копії мистецьких творів, викрадених, знищених чи зниклих унаслідок російського вторгнення в Україну.

Зазначається, що це цифровий простір для збереження та документування злочинів Росії проти української культури. "Музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату і згодом повернути додому те, що вціліло", — йдеться на сайті.

Наразі на платформі можна ознайомитися з експонатами маріупольського музею, які російські окупанти викрали після захоплення міста. Це, зокрема, оригінали ескізів Архипа Куїнджі, картини Івана Айвазовського та Миколи Дубовського.

Скриншот з сайту
Скриншот з сайту

Водночас до метапростору кожний заходить у вигляді цифрового аватара. Тому там можна спілкуватися з іншими відвідувачами, організовувати події, зустрічі, екскурсії.

"Це не лише архів, у якому ми хочемо задокументувати злочини проти Українського народу, а й проєкт, який, я сподіваюся, допоможе повернути украдене на батьківщину та притягне Росію до відповідальності", — каже представник агенції креативних комунікацій Linza Аgency Лесь Якимчук.

Далі команда планує додавати нові "кімнати" з експонатами музеїв Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини та Криму.