У Нью-Йорку відбулася прем'єра українського фільму "Клондайк"
Кадр з фільму "Клондайк"

В Нью-Йорку у престижному артхаусному кінотеатрі США — Angelika Film Center відбулася прем'єра українського фільму "Клондайк" режисерки Марини Ер Горбач.

Олексій Голубов, Генеральний консул України в Нью-Йорку, представив фільм і підкреслив, що український кінематограф розвивається завдяки таким відважним режисерам, як Марина, які діляться важливими історіями зі світом. "Клондайк стоїть як фарос, що проливає світло на культуру, історію та боротьбу України", — зауважив Олексій.

Після показу фільму відбулася дискусія з режисеркою Мариною Ер Горбач, яку модерувала американсько-українська актриса Оксана Лада, відома завдяки ролі в серіалі HBO "Клан Сопрано".

Компанія Samuel Goldwyn Films придбала права на українську антивоєнну драму "Клондайк" для дистрибуції у США. Покази фільму тривають у Нью-Йорку та Лос-Анджелесі. В Україні фільм доступний на платформі Netflix.

"Клондайк" розповідає про місцеву родину, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Головні герої Ірина та Анатолій очікують народження першої дитини, але війна жорстоко вривається в їхні життя разом з уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угруповання. У цей час її чоловік не приховує своєї лояльності до окупантів, а рідний брат намагається чинити опір суворому режиму.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина ("Погані дороги"), Сергій Шадрін ("Чорний ворон") і Олег Щербина ("Черкаси").

"Клондайк" був обраний офіційним представником України у категорії "Кращий фільм іноземною мовою" на 95-й церемонії вручення премії "Оскар". А світова прем'єра стрічки відбулася на кінофестивалі "Санденс", де фільм став першою українською ігровою стрічкою, що потрапила до конкурсної програми фестивалю та отримала нагороду за найкращу режисуру.