У Раді зареєстрували законопроєкт, який забороняє використання російського шрифту "Іжиця"
Фото: Богдан Гдаль

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9606, який забороняє використання російського шрифту "Іжиця".

Повного тексту проєкту поки на сайті Верховної Ради немає.

Шрифт використовують для оформлення почесних грамот та інших офіційних документів ВР, зазначила співавторка ініціативи та заступниця голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук з партії Слуга народу в коментарі для Інтерфакс-Україна.

Шрифт "Іжиця" розробила російська дизайнерка Світлана Єрмолаєва 1988 року, і його широко використовують у тих країнах, де поширена кирилиця.

"Цей шрифт нібито створений на основі давньослов'янського, але зараз він безпосередньо асоціюється з "русским миром" і має певне смислове навантаження. Тому однозначно необхідно такі шрифти забувати й переходити до використання українських символів", — сказала Кравчук.

''Іжицею'' написана назва Києво-Могилянської академії (Фото: Богдан Гдаль)
''Іжицею'' написана назва Києво-Могилянської академії (Фото: Богдан Гдаль)

Російську гарнітуру пропонують замінити на український шрифт Volja, який уже використовують, зокрема, у відзнаках головнокомандувача Збройних Сил України.

Шрифт Volja був розроблений Марчелою Можиною у 2022 році на основі літературного стилю українського графіка Ніла Хасевича. Цим шрифтом оформлювали плакати, журнали та газети для підтримки українського визвольного руху середини XX століття.

Водночас дизайнер Богдан Гдаль повідомляє, що це не означатиме повної відмови від "Іжиці" на всеукраїнському рівні. За його словами, закон має регулювати лише використання шрифтів в роботі самого парламенту.

"Тобто "Іжицею" не будуть оформлені лише, до прикладу, грамоти самої ВР. Але на загальнодержавному рівні це не міняє зовсім нічого. І незрозуміло, чому для цього потрібні не внутрішні директиви апарату ВР, а цілий закон", — пише він.