З видачею паспорта українцю дадуть сертифікат на книги – в Раду внесли новий законопроєкт
Фото: Unsplash

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9568, який передбачає внесення зміни до двох законів: про державну підтримку книговидавничої справи та стимулювання розвитку книговидання і книгорозповсюдження, пише "Детектор медіа".

Автори проєкту зазначають, що законопроєкт розробили для внесення технічних уточнень до деяких положень законів, щоб Український інститут книги міг ефективніше підтримувати розповсюджувачів видавничої продукції.

Відповідно до документа, українці мають отримувати натуральну допомогу — сертифікат на придбання книг у паперовій та електронній формі. Цю допомогу видаватимуть, коли видаватимуть свідоцтво про народження та коли громадянин України, який досяг 14-річного віку, отримуватиме паспорт.

"Сертифікат може використовуватися виключно для придбання книжкових видань державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції, який внесений до Державного реєстру видавців", — йдеться у пояснювальній записці.

Також документ пропонує зміни до деяких законів щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Зокрема, норма про торгівлю книжками шрифтом Брайля має набрати чинності не з 1 січня 2024 року, а з 1 січня року, що настає після завершення 12 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.