У Росії заборонили й оголосили "екстремістським" ЛГБТ-рух
Фото: Reuters

Верховний суд Росії визнав "міжнародний громадський рух ЛГБТ" екстремістською організацією та заборонив її діяльність на території країни. Таке рішення дозволить позбавляти ЛГБТ-активістів волі на 10 років, повідомляє російське ЗМІ.

Зазначається, що тепер влада зможе саджати за участь у роботі та фінансуванні ЛГБТ-організацій, за надання послуг для них і навіть поширення інформації про ЛГБТ-рух.

Позов подавало Міністерство юстиції РФ. Рішення про заборону діяльності "організації" набирає чинності негайно. Однак кримінальні справи влада зможе порушувати лише після 10 січня, якщо не буде апеляції.

Правозахисні організації наголошували, що фактично "міжнародного громадського руху ЛГБТ" не існує. У зв'язку з цим до суду не пустили ані відповідачів, ані зацікавлених осіб, а засідання пройшло у закритому режимі.

Розгляд позову тривав чотири години. Крім того, мотивувальну частину рішення не опублікують, оскільки справа маркована грифом "таємно".

"Заперечити це рішення буде неможливо, тому що такої організації не існує, а отже, немає і відповідача. Немає ані юрособи, ані директора, ані посадових осіб, нікого, хто міг би її представляти", —  сказала юристка Александра Баєва.

Для захисту своїх інтересів активісти розпочали реєстрацію юрособи "Міжнародний громадський рух ЛГБТ". Це, як пояснили засновники організації, мало дозволити їм взяти участь у процесі, однак Верховний суд відмовив їм у цьому.

Позову Мін'юсту передувало ухвалення двох репресивних законів проти ЛГБТ. Спочатку закон про "пропаганду ЛГБТ" поширили на дорослих — до цього він діяв лише для дітей. Потім у Росії заборонили трансгендерний перехід — як зміну гендерного маркера в документах, так і пов'язані з переходом медичні втручання.