У руїнах давньогрецького міста знайшли антидепресанти на основі метадону
Фото: Unsplash

У руїнах стародавнього міста Батонея, яке колись розташовувалося на березі озера Кючюкчекмедже в Туреччині, археологи знайшли лабораторію, де виготовлялися ліки. Про це повідомляє Greek Reporter.

Археологи виявили багато знахідок серед руїн стародавнього міста, зокрема 700 маленьких скляних і керамічних пляшечок з ліками, які використовувалися для лікування депресії та серцевих захворювань. Вони містили опіоїд метадон і фенантрен, що мають протизапальну та антитромботичну дію.

Ліки, знайдені в пляшках, виготовляли з місцевих рослин, які також знайшли під час розкопок. Зокрема, дослідники виявили цілу лабораторію, укомплектовану спеціальними місткостями, в яких виготовляли медикаменти, а також ступки, шпателі та інші медичні інструменти.

Вважається, що саму лабораторію було побудовано приблизно в VII столітті нашої ери або навіть раніше. Свідчення сильної пожежі на цьому місці, датованої між 620 і 640 роками нашої ери, змусили археологів припустити, що її було знищено під час нападу авар 626 року.

Місто Батонеая датується II століттям до нашої ери та розташоване в стамбульському районі Авджилар. Під час розкопок у Батонеї раніше було знайдено поселення вікінгів, яке датується періодом між IX та XI століттями.