У Сінгапурі вперше за 20 років стратять жінку – за 30 грамів героїну
Фото: Lionel Ng

Сінгапур уперше за 20 років планує стратити жінку, це відбудеться 28 липня, пише The Guardian.

Громадянку Сінгапуру Сарідеві Джамані засудили до обов’язкової смертної страти у 2018 році. Її визнали винною у зберіганні близько 30 грамів героїну з метою продажу.

Якщо це дійсно відбудеться, то вона стане першою жінкою, яку стратять у Сінгапурі з 2004 року. Тоді 36-річну перукарку Єн Мей Воен повісили за торгівлю наркотиками.

Згідно з інформацією організації Transformative Justice Collective (TJC), на суді Сарідеві стверджувала, що не змогла дати точних показань поліції, оскільки на той час у неї була наркотична абстиненція.

Суддя Високого суду встановив, що Сарідеві "щонайбільше страждала від легкої або помірної абстиненції від метамфетаміну протягом періоду взяття показань", але що симптоми були "мінімальними й непомітними" і не погіршили її здатність давати показання.

Зокрема, у середу, 26 липня, збираються стратити 56-річного малайця із Сінгапуру, визнаного винним у торгівлі приблизно 50 грамами героїну. Його теж засудили у 2018 році.

За словами TJC, він стверджує, що більшість його показань були сфабрикованими, оскільки слідчий змусив його зробити зізнання та пообіцяв йому зменшити за це звинувачення, яке не пов'язане зі смертною карою. Слідчий заперечив ці заяви. Суддя визнав, що всі показання були дані добровільно.

У Сінгапурі діють одні з найсуворіших у світі законів щодо наркотиків. Останніми роками вони викликали міжнародну критику за страти в’язнів, засуджених за злочини, пов’язані з наркотиками.

За словами Кірстен Хан, журналістки та активістки, яка провела десять років у боротьбі проти смертної кари, Сарідеві — одна з двох жінок у камері смертників у Сінгапурі. "Після того, як вона вичерпала свої можливості оскарження, було питанням часу, коли їй надішлють повідомлення про страту", — сказала Хан.

"Владу не турбує той факт, що більшість людей у ​​камерах смертників походять із маргіналізованих і вразливих груп. Люди, які перебувають у камері смертників, — це люди, яких вважають непотрібними як наркобарони, так і держава Сінгапуру. Це не те, чим сінгапурці повинні пишатися", — додає активістка.

Уряд стверджує, що смертна страта є ефективним засобом стримування злочинів, пов’язаних із наркотиками, забезпечує безпеку міста та користується широкою підтримкою громадськості. Також урядовці вважають, що судові процеси в Сінгапурі є справедливими.

Дослідження Amnesty International показало, що Сінгапур був однією з небагатьох країн, які минулого року стратили людей за злочини, пов’язані з наркотиками. Це зробив ще Китай, Саудівська Аравія та Іран. В'єтнам також, ймовірно, здійснив це, хоча кількість убивств невідома.

"Немає жодних доказів того, що смертна кара має унікальний стримувальний ефект або що це хоч якось впливає на вживання та доступність наркотиків", — сказала К’яра Санджоргіо, експертка Amnesty з питань смертної страти.

Щонайменше 13 людей були повішені в Сінгапурі після того, як уряд відновив страти після дворічної перерви під час пандемії Covid-19.