У Славутичі стару поліклініку перетворять на бізнес-хаб та житло для переселенців
Фото: Big City Lab, PUPA

Українська команда урбаністів Big City Lab презентувала пілотний проєкт бізнес-резиденції у старій поліклініці в Славутичі для тих, хто втратив роботу через війну. Хаб одночасно використовуватимуть і як житло для внутрішньо переміщених осіб.

Автори ідеї пропонують відмовитися від модульних містечок на околицях, натомість давати нове життя старим закинутим будівлям у містах. Оскільки у кожному місті є таке приміщення, що давно не використовується за призначенням.

За словами керівниці Big City Lab Вікторії Тітової, модульні містечка на околицях міста розділяють людей на "місцевих" та "тих, що приїхали", а переселенців потрібно інтегрувати в місто та дати нові можливості для бізнесу з окупованих територій.

Проєкт Poliklinika від української команди Big City Lab та литовського бюро PUPA одночасно розв'яже три проблеми: житло для ВПО; релокацію бізнесу; створення публічного простору.

Фото: Big City Lab
Фото: Big City Lab
Фото: Big City Lab
Фото: Big City Lab

Згідно з проєктом, підприємці отримуватимуть повний пакет підтримки – простір для роботи: майстерні, офіси, комерційну нерухомість; житло для сім'ї та сімей їхніх працівників; місце для відпочинку та дозвілля.

Поліклініка в Славутичі збудована 1990 року, її не використовують за призначенням вже 9 років. Її загальна площа — 10 000 кв. м. Внаслідок реконструкції місто отримає 3000 кв. метрів під комерційну та виробничу діяльність, центр психологічної підтримки та 140 квартир.

"Славутич — місто, якому потрібна нова енергія. Ми маємо всі базові блага для життя: хороші школи, лікарні, спортивні та реабілітаційні центри, незалежні джерела енергії, а навколо ліс та природа. Це екологічне та безбар’єрне місто", — резюмує мер Славутича Юрій Фомічев.

Після успішної реалізації пілотного проєкту в Славутичі, Big City Lab планує впроваджувати цю ідею й в інших громадах.