У США хочуть виправдати понад 200 людей, яких звинуватили в чаклунстві в XVII столітті
Фото: ALAMY

У США правозахисники штату Массачусетс намагаються виправдати майже 200 людей, засуджених понад 300 років тому за чаклунство, повідомляє Washington Post.

Правозахисники створили петицію The Massachusetts Witch-Hunt Justice Project ("Проєкт справедливості щодо полювання на відьом у штаті Массачусетс"). Вони заявляють, що тільки між 1647-м і 1693 роками щонайменше 211 людей офіційно звинуватили в чаклунстві.

"Під час цієї темної сторінки в історії ці люди пережили ув’язнення, допити, втрату репутації, втрату доходу, розлуку зі своїми родинами, хвороби та смерть", — йдеться в документі.

На сьогодні лише 31 людину виправдав Генеральний суд, а решта 180 обвинувачених залишаються винними, включно зі 141 обвинуваченим під час Салемського процесу над відьмами та 39 обвинуваченими в інших справах.

"Ці невинні жертви заслуговують на краще. Вони заслуговують на те, щоб про них пам'ятали. Вони заслуговують на те, щоб їхні імена були очищені", — кажуть активісти.

За словами правозахисників, у такий спосіб вони хочуть не тільки виправити історичну помилку, а й перенести уроки Массачусетського процесу над відьмами в сучасну епоху. Ініціатори петиції вважають, що полювання на відьом і поведінка, схожа на неї, досі поширені.

"Ми бачимо, як досі намагаються знайти цапа-відбувайла — особливо в моменти страху. І ми хочемо винести уроки з полювання на відьом", — заявив очільник правозахисного проєкту Джошуа Гатчінсон.

Він додав, що "сучасні полювання на відьом" зараз відбуваються проти ЛГБТК+ спільноти та квір-людей, а також мігрантів.

Зазначається, що деякі помилування жінок, яких звинуватили у чаклунстві, в Массачусетсі та Вірджинії відбулися ще в 1711 році, але лише в 1957 році штат офіційно перепросив за суди над відьмами.

У 2007 році тодішній губернатор Вірджинії Тім Кейн надав церемоніальне помилування Грейс Шервуд, жінці, яку в 1706 році кинули в річку з прив’язаними великими пальцями на руках до ніг, щоб перевірити, чи вона почне плавати.

У 2022 році офіційно виправдали 22-річну Елізабет Джонсон-молодшу, яку в 1693 році було звинувачено в чаклунстві та засуджено в Салемі до смертної кари. Тоді докази для помилування допомогли знайти учні восьмого класу завдяки власним дослідницьким зусиллям.

Полювання на салемських відьом — одне з найвідоміших полювань на відьом в історії; судовий процес проходив в новоанглійському місті Салемі з лютого 1692-го до травня 1693 року. За звинуваченням у чаклунстві 19 жінок було повішено, одного чоловіка розчавлено камінням і від 175 до 200 людей ув'язнено (не менше п'яти з них померли).