У Лос-Анджелесі звели будівлю, рівень сейсмостійкості якої вп’ятеро перевищує норму — фото
Фото: Tom Bonner

У Лос-Анджелесі збудували офісний центр (W)rapper Tower. Він так названий через зовнішню конструкцію, яка огортає фасад, пише Dezeen.

Американський архітектор Ерік Оуен Мосс працював над проєктом (W)rapper два десятиліття. Споруда має висоту 72-метри.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

Зовнішній вигляд будівлі складається зі скляних та сталевих опорних конструкцій, які простягаються від двотаврових балок у внутрішніх пластинах через фасад до ізоляторів нижче рівня землі.

Зовнішня конструкція оздоблена вогнетривким цементним тиньком сірого кольору. Завдяки своїй конструкції будівля має рівень сейсмостійкості, що вп’ятеро перевищує стандарти.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

"Це, мабуть, найбезпечніша будівля, і її життєвий цикл, на наш погляд, вічний. Якщо в середу станеться землетрус, то у четвер спокійно можна повернутися в офіс на роботу", — сказав Мосс. За словами архітектора, це не та будівля, яку доведеться переробляти чи перебудовувати.

У будівництві використано матеріали, такі як сталь, що мають значний вуглецевий слід. Однак, на думку архітектора, довговічність будівлі зрештою це компенсує.

Крім того, відкриті плани поверхів через відсутність колон в інтер'єрі, були розроблені для забезпечення гнучкості дизайну.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

Мосс вважає, що концептуальна архітектура, подібна до (W)rapper, може "заохочувати такого роду професійну підприємницьку неупередженість".

"Таким чином, існує просторова мінливість як з погляду потенційної оренди, так і з погляду концепції структури", — додав Мосс.

Також з будівлі можна відразу потрапити на станцію метрополітену — через паркінг на підземному поверсі.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner