У Лос-Анджелесі звели будівлю, рівень сейсмостійкості якої вп’ятеро перевищує норму — фото
Фото: Tom Bonner

У Лос-Анджелесі збудували офісний центр (W)rapper Tower. Він так названий через зовнішню конструкцію, яка огортає фасад, пише Dezeen.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Американський архітектор Ерік Оуен Мосс працював над проєктом (W)rapper два десятиліття. Споруда має висоту 72-метри.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

Зовнішній вигляд будівлі складається зі скляних та сталевих опорних конструкцій, які простягаються від двотаврових балок у внутрішніх пластинах через фасад до ізоляторів нижче рівня землі.

Зовнішня конструкція оздоблена вогнетривким цементним тиньком сірого кольору. Завдяки своїй конструкції будівля має рівень сейсмостійкості, що вп’ятеро перевищує стандарти.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

"Це, мабуть, найбезпечніша будівля, і її життєвий цикл, на наш погляд, вічний. Якщо в середу станеться землетрус, то у четвер спокійно можна повернутися в офіс на роботу", — сказав Мосс. За словами архітектора, це не та будівля, яку доведеться переробляти чи перебудовувати.

У будівництві використано матеріали, такі як сталь, що мають значний вуглецевий слід. Однак, на думку архітектора, довговічність будівлі зрештою це компенсує.

Крім того, відкриті плани поверхів через відсутність колон в інтер'єрі, були розроблені для забезпечення гнучкості дизайну.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner

Мосс вважає, що концептуальна архітектура, подібна до (W)rapper, може "заохочувати такого роду професійну підприємницьку неупередженість".

"Таким чином, існує просторова мінливість як з погляду потенційної оренди, так і з погляду концепції структури", — додав Мосс.

Також з будівлі можна відразу потрапити на станцію метрополітену — через паркінг на підземному поверсі.

Фото: Tom Bonner
Фото: Tom Bonner