У США попереджають, що соціальні мережі можуть завдати шкоди дітям та підліткам
Фото: Unsplash

Високопоставлений чиновник охорони здоров'я США Вівек Мурті опублікував надзвичайне публічне попередження про ризики соціальних мереж для психічного здоров’я дітей і молоді, пише The New York Times.

Він закликає родини встановити обмеження, а уряди — жорсткіші стандарти використання. За його словами, "є багато ознак того, що соцмережі можуть мати серйозний ризик для психічного здоров’я дітей".

Зокрема, доповідь містила практичні рекомендації, які допоможуть сім’ям зорієнтувати дітей у використанні соціальних мереж:

  • Члени родини й самі діти не мають використовувати пристрої під час вживання їжі та особистих зустрічей. За його словами, це допоможе створити соціальні зв’язки у дітей і підлітків та сприятиме спілкуванню.
  • Створити сімейний медіаплан і визначити очікування щодо користування соціальними мережами, включно зі збереженням конфіденційності та обмеженнями щодо вмісту.

Лікар Мурті також закликав технологічні компанії ввести мінімальні вікові обмеження та створити базові налаштування для дітей із високими стандартами безпеки та конфіденційності. 

Щодо урядів, то лікар закликав їх створити стандарти охорони здоров’я та безпеки для технологічних платформ, які б відповідали віку. За словами Мурті, технологічні компанії використовують тактику, щоб утримати користувачів онлайн, тож поведінка користувачів стає подібною до залежності.

Водночас як зазначено в доповіді лікаря, платформи соціальних мереж переповнені "шкідливим контентом", який "може нормалізувати" самоушкодження, розлади харчової поведінки та іншу саморуйнівну поведінку, а також поширене кіберзалякування.

"У ранньому підлітковому віці, коли формується ідентичність і почуття власної гідності, розвиток мозку особливо чутливий до соціального тиску, думок однолітків і порівнянь, тому соцмережі можуть бути такі шкідливі", — додав лікар.

Згідно з опитуванням Pew Research, 95% підлітків повідомили, що користуються принаймні однією платформою, а більше як третина сказали, що використовують соцмережі "майже постійно".

Також напередодні Американська психологічна асоціація також рекомендувала батькам стежити за використанням соцмереж підлітками, а технологічним компаніям — переглянути такі функції як скролінг і кнопка "подобається".

За останні роки з’явилася велика кількість досліджень про потенційний зв’язок між використанням соціальних медіа та стрімким зростанням рівня стресу серед підлітків.

Губернатор штату Монтана нещодавно підписав законопроєкт, який забороняє роботу TikTok у штаті, але соцмережа подала позов, щоб залишатися доступною для жителів штату. У березні штат Юта став першим штатом, який заборонив сервісам соціальних медіа дозволяти користувачам молодшим за 18 років мати акаунти без явної згоди батьків або опікунів.