В Тернополі лікарі вперше в Україні вийняли серце, щоб видалити пухлину у пацієнта
Фото: Тернопільська ОВА

В Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше в Україні провели операцію з видалення пухлини серця. Як повідомили в Тернопільській ОВА, операція тривала близько 13 годин.

Унікальність такої операції в тім, що для видалення пухлини потрібно було вийняти серце з грудної клітки пацієнта. Допоки лікарі видаляли пухлину, життя чоловіка забезпечував апарат штучного кровообігу.

Пацієнт – 45-річний військовослужбовець. Він отримав поранення на фронті і пережив високу ампутацію ноги. Лікарі діагностували у нього важку мітральну недостатність.

Фото: Тернопільска ОВА
Фото: Тернопільська ОВА

"Щоб отримати доступ до пухлини, враховуючи її розмір і місце розташування, потрібно було провести експлантацію серця. Операція відбувалася у два етапи. Ми вийняли серце з грудної клітки пацієнта, видалили частини пухлини, які залишилися у грудній клітці, сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарда, вшивши в нього всі легеневі вени. Другий етап – це робота із серцем. Саркома вразила мітральний клапан серця і частину лівого передсердя, які були вражені саркомою, тому ми видалили їх. Після цього ми відновили геометрію лівого передсердя теж за допомогою бичачого перикарда та встановили новий мітральний клапан", – розповів кардіохірург, завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні Володимир Мороз.

Фото: Тернопільска ОВА
Фото: Тернопільська ОВА

Зараз, за даними лікарів, стан пацієнта задовільний.

"Ми його виписали. Зараз він у Києві перебуває із сім'єю. А також проходить реабілітацію та спецлікування", – додав Мороз.