У центрі Києва відкрили для огляду археологічний зондаж зі стінами 17–18 століть
Фото: Тимур Бобровський

На розі вулиць Володимирської й Рейтарської у Києві відкрили для огляду археологічний зондаж під склом з муруванням 17–18 століть. Про це повідомляє археолог Національного заповідника "Софія Київська" Тимур Бобровський.

Зондаж розміщений на сходах, які ведуть до ресторану "Завертайло". Під склом, імовірно, розташовані залишки старовинної цегляної огорожі садиби Софійського собору.

Фото: Тимур Бобровський
Фото: Тимур Бобровський

"Зроблено якісно: мурування зачищено і виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку та бокові дзеркала (найліпше має виглядати надвечір та вночі). Не вистачає лише інформаційного супроводу, але, сподіваюся, незабаром він також з'явиться", — додав археолог.

У листопаді біля Софії Київської, на розі Володимирської й Рейтарської, знайшли підмурки цегляної споруди приблизно 17–18 століть. Національний заповідник спільно з Інститутом археології НАН провели дослідження знахідки. На думку Тимура Бобровського, який брав участь у дослідженнях, мури схожі на оборонну вежу. За його словами, це можуть бути залишки кутової башти софійської садиби часів митрополита Рафаїла Заборовського.