У центрі Києва відкрили для огляду археологічний зондаж зі стінами 17–18 століть
Фото: Тимур Бобровський

На розі вулиць Володимирської й Рейтарської у Києві відкрили для огляду археологічний зондаж під склом з муруванням 17–18 століть. Про це повідомляє археолог Національного заповідника "Софія Київська" Тимур Бобровський.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Зондаж розміщений на сходах, які ведуть до ресторану "Завертайло". Під склом, імовірно, розташовані залишки старовинної цегляної огорожі садиби Софійського собору.

Фото: Тимур Бобровський
Фото: Тимур Бобровський

"Зроблено якісно: мурування зачищено і виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку та бокові дзеркала (найліпше має виглядати надвечір та вночі). Не вистачає лише інформаційного супроводу, але, сподіваюся, незабаром він також з'явиться", — додав археолог.

У листопаді біля Софії Київської, на розі Володимирської й Рейтарської, знайшли підмурки цегляної споруди приблизно 17–18 століть. Національний заповідник спільно з Інститутом археології НАН провели дослідження знахідки. На думку Тимура Бобровського, який брав участь у дослідженнях, мури схожі на оборонну вежу. За його словами, це можуть бути залишки кутової башти софійської садиби часів митрополита Рафаїла Заборовського.