В Уганді вперше судять людину за гомосексуальність – їй загрожує смертна кара
Фото: Unsplash

В Уганді вперше після прийняття закону проти ЛГБТ судять 20-річного хлопця за "гомосексуальність при обтяжливих обставинах". Йому загрожує смертна кара, пише Reuters.

Згідно з матеріалами справи, 18 серпня хлопця звинуватили в гомосексуальності після того, як він нібито здійснив незаконний статевий акт із 41-річним чоловіком. При цьому не уточнюється, чому діяння вважається обтяжливим.

Уганда у травні прийняла один із найсуворіших законів у світі, спрямованих проти ЛГБТ-спільноти.

Водночас, згідно з законом, "обтяжливими обставинами" вважається зараження невиліковними хворобами, такими як ВІЛ, а також одностатеві контакти з людьми з інвалідністю чи неповнолітніми. За такі дії передбачається смертна кара.

Зокрема, у законі міститься інформація про такі покарання, як довічне ув‘язнення за одностатевий секс, 20 років тюрми за "пропаганду гомосексуальності" та 10 років позбавлення волі за "схиляння до гомосексуального статевого акту".

"Оскільки це злочин, який карається смертною карою Високим судом, обвинувачення було зачитано та роз’яснено йому в магістратському суді 18 числа, і він був відправлений під варту", ​​— зазначили в прокуратурі.

Джастін Балія, адвокат підсудного, сказала, що вважає весь закон неконституційним. Закон оскаржено в суді, але судді досі не взялися за справу.

Балія сказала, що ще чотирьом особам було висунуто звинувачення згідно із законом з моменту набрання ним чинності, однак її клієнт був першим, кого притягнули до відповідальності за гомосексуалізм при "обтяжливих обставинах".

Уганда не страчувала нікого протягом 20 років, проте смертна кара не була скасована. Президент Йовері Мусевені пригрозив у 2018 році відновити страти, щоб зупинити хвилю злочинності.

Прийняття закону три місяці тому викликало широкий осуд і погрози санкцій. Цього місяця Світовий банк призупинив нове державне фінансування Уганди у відповідь на закон.

США також запровадили візові обмеження для деяких офіційних осіб Уганди, а президент Джо Байден наказав переглянути допомогу США Уганді.