37% українців підтримують легалізацію одностатевих шлюбів – опитування
Фото: Unsplash

Більше третини українців (37%) підтримують одностатеві шлюби. Про це свідчать результати опитування, яке до Дня Незалежності України провела соціологічна група "Рейтинг".

37% опитаних українців підтримують легалізацію одностатевих шлюбів в Україні. Водночас проти виступили 42% опитаних, а 33% з них — категорично проти. Ще 22% не визначилися з відповіддю.

Зазначається, що молодші респонденти більше, ніж старші, підтримують запровадження одностатевих шлюбів в Україні, а жінки проявляють більше толерантності до таких союзів.

Опитування було проведене методом CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) 16-20 серпня 2023 року. Анонімне онлайн-інтерв’ю проведено соціологічною групою "Рейтинг" на платформі Rating Online. Вибірка становить 6050 респондентів. Похибка вибірки не перевищує 1,5%.

У правозахисному ЛГБТ-центрі "Наш світ" додали, що результати опитування "Рейтингу" підтверджують результати опитування від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного на замовлення "Наш світ" у червні 2023 року.

Згідно з дослідженням від КМІС, запровадження в Україні реєстрованих партнерств для одностатевих пар, загалом подібних до шлюбу, підтримали 28%, проти були 39%, а 26% відповіли, що їм байдуже.

"Таким чином, за результатами всіх опитувань громадської думки, проведених після початку повномасштабного російського вторгнення, українське суспільство ставиться до легалізації одностатевих союзів переважно толерантно — схвально або байдуже, — і це ставлення постійно покращується. За даними соціологічної групи "Рейтинг", кількість їхніх прихильників вже впритул наблизилася до кількості опонентів", — додали у ЛГБТ-центрі "Наш світ".

  • Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб.
  • Також петиція за реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар набрала необхідні 25 000 голосів.
  • Президент України Володимир Зеленський дав відповідь на петицію на підтримку законопроєкту №9103 "Про інститут реєстрованих партнерств".