В Україні хочуть розробити правопис кримськотатарської мови для захисту та популяризації у світі
Фото: Суспільне Крим

В Україні почала працювати Національна комісія з питань кримськотатарської мови. На першому засіданні порушили питання щодо розробки правопису і нормативно-правової бази для його офіційного затвердження. Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У засіданні взяли участь представники державних органів, які входять до складу Нацкомісії, а також науковці та мовознавці з освітніх установ. Учасники засідання зосередилися на першочергових кроках з виконання Стратегії та Операційного плану з її реалізації.

Як повідомляється, основною умовою функціонування будь-якої мови є наявність правопису. Саме затвердження правопису зможе підсилити авторитет кримськотатарської мови й сприятиме її популяризації в Україні та світі.

До складу групи з питань правопису кримськотатарської мови мають увійти мовознавці, які працюватимуть над розробкою офіційного правопису кримськотатарської мови на основі латинського алфавіту.

"Кримськотатарська мова – це унікальне культурне надбання, що знаходиться під захистом ЮНЕСКО. І саме ми зобов’язані її зберегти", — повідомила віцепремʼєрка Ірина Верещук.