В Україні запустили платформу, яка зберігає вічну пам'ять про померлих у цифровому вигляді
Фото: In heart

В Україні з’явилася безоплатна платформа Inheart (з англ. — "у серці"), яка дозволяє зберігати спогади про померлих близьких у цифровому форматі.

На платформі можна створити сторінку та зібрати альбомні фотографії, відеозаписи, листи та інші особисті спогади про померлого. Також користувачі зможуть отримати QR-код, який можна розмістити на могилі, щоб мати швидкий доступ до спогадів.

Розробники повідомляють, що усі дані зберігатимуться на кількох серверах у різних країнах, щоб передавати пам'ять через покоління "без побоювання втратити дорогі серцю архіви".

Фото: In heart
Фото: In heart

"Коли з життя пішла близька мені людина, всі ритуальні процеси лягли на мене. Багато аспектів у цій сфері здалися мені застарілими, нелогічними. Частину з них можна і варто було б диджиталізувати. Наприклад, пам'ять про померлого. Ось так і народилася ідея проєкту. Відтепер кожна людина зможе зберегти спогади про своїх близьких у єдиному безпечному та зручному місці", — розповів засновник платформи Inheart Олександр Сидоров.

Для початку використання платформи потрібно створити сторінку пам'яті й заповнити її базовою інформацією. Потім можна поділитися посиланням на цей профіль із друзями покійної людини, щоб вони могли додати свої коментарі, фотографії чи відео, яких немає в сім'ї покійного.

Фото: In heart
Фото: In heart

Розробники сервісу подбали про те, щоб була можливість передавати геолокацію поховання максимально точно. Таким чином користувач платформи зможе поділитися з родичами чи друзями координатами розташування пам’ятника, щоб вони могли легко знайти його.

Для кращого розуміння, як працює платформа та як заповнювати сторінку памʼяті, тут створили профілі Івана Франка, Лариси Косач, Миколи Амосова, В'ячеслава Чорновола, Ігоря Сікорського та Василя Стуса.

Фото: In heart
Фото: In heart

Наразі розробники працюють над окремим модулем, щоб зберегти пам’ять про загиблих українських захисників у повномасштабній війні з Росією.