В українському Королевому знайшли найдавніші докази гомінідів у Європі
Фото: Sochka Yaroslav

Нові знахідки камʼяних знарядь, виявлені в осадових породах українського селища Королево, виявилися найдавнішими доказами проживання гомінідів на європейському континенті. Нові дані були оприлюднені в академічному виданні Nature.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Раніше вважалося, що наші найдавніші предки не могли вижити в більш холодних північних широтах без використання вогню або складних кам’яних знарядь. Проте ми маємо докази того, що Homo erectus жив північніше, ніж будь-коли раніше задокументовані в цей ранній період часу", — каже археолог Енді Герріс з університету Ла-Троб в Австралії.

Археологічна пам'ятка Королевого доволі відома в наукових колах. Загалом там 14 метрів шарів, з яких були викопані тисячі артефактів, що датуються багатьма тисячоліттями. На цьому місці було відомо принаймні сім окремих періодів поселення гомінідів у принаймні дев’яти палеолітичних культурах приблизно до 30 000 років тому.

Нещодавні досягнення нарешті дали змогу точно датувати закопані камені. Техніка, яку використали вчені, називається датуванням поховання космогенних нуклідів – викопаний матеріал "бомбардується" космічними променями. Порівнюючи розпади конкретних атомних ядер, можна виміряти кількість часу, який минув відтоді, як об’єкт востаннє бачив небо.

Знахідки в Королевому. Фото: Nature
Знахідки в Королевому. Фото: Nature

"На полігоні Королевого ми спеціально вимірювали концентрації космогенних нуклідів берилію-10 і алюмінію-26, які мають різні періоди напіврозпаду", — пояснив археолог Чеської академії наук Роман Гарба.

Датування артефактів дало змогу дослідникам заповнити деякі прогалини в історії міграції людей. Їхні дослідження показують, що Homo erectus були в Європі 1,4 мільйона років тому, мігрувавши через Азію. Найстаріша з відомих копалин Homo erectus датується двома мільйонами років тому, знайдена у фрагментах у печері в Південній Африці.