У Великій Британії після 25-річної заборони дозволили тестувати косметику на тваринах
Фото: UAnimals/Facebook

У Великій Британії Верховний Суд скасував заборону щодо тестування на тваринах хімічних компонентів, які містяться в косметиці. Раніше заборона на таке тестування діяла протягом 25 років, пише BBC.

Заборону ухвалили 1998 року, а хімічну продукцію на живих істотах могли випробовувати лише, якщо користь, отримана від дослідження, переважала будь-які страждання тварин, наприклад, для створення ліків.

Тепер дозвіл на тестування відновили, щоб відповідати нормам ЄС. У 2020 році Європейське хімічне агентство (ECHA) дозволило компаніям тестувати на тваринах деякі інгредієнти, аби переконатися, що вони безпечні для працівників косметичних підприємств.

Попри те, що Велика Британія вийшла зі складу ЄС у 2020 році, вона продовжує дотримуватись цих правил.

Під час розгляду справи стало відомо, що британський уряд ще з 2019 року видавав ліцензії на тестування косметичних інгредієнтів на тваринах відповідно до хімічних правил ЄС, всупереч забороні. Наразі невідомо, скільки косметичних виробників отримали дозволи.

Серед компонентів, які тепер дозволено тестувати на тваринах, є гомосалат — поширений сонцезахисний інгредієнт, який використовується в більшості тональних кремів та доглядових продуктів для обличчя та тіла. У низьких дозах гомосалат безпечний, але поки достеменно невідомо, як більші концентрації компонента впливають на імунну систему людини.

Міжнародна організація Cruelty Free International (CFI) назвала скасування цієї заборони "обурливим". Рішення Верховного Суду також розкритикували понад 80 косметичних брендів, серед яких Unilever, Body Shop і Boots.

Генеральний директор організації Cruelty Free International Мішель Тью додала: "Цей випадок чітко показує, що уряд віддав перевагу інтересам компаній, які тестують косметику на тваринах за контрактами, а не інтересам тварин і бажанням переважної більшості британців, які категорично проти використання тварин з цією метою".

У CFI заявили, що оскаржать рішення суду та попросять уряд відновити повну заборону у Британії.