У Вільнюсі люди вийшли на протест через те, що забудовник хоче зрубати дев'ять дерев
Фото: Julius Kalinskas

У четвер, 20 липня, кілька сотень людей протестували в центрі Вільнюса проти планів забудовника. Він хоче вирубати дев’ять дерев — два клени, шість каштанів і кавказьку сливу — на розі вулиць Басанавічяус і Міндауго, пише BNN.

Зрізати дерева хочуть на площі біля статуї французького письменника Ромена Гарі. Саме там забудовник, UAB Dobilo Daigas, має намір побудувати конструкцію зі скла та сталі, щоб збільшити кафе поруч, замінивши дев’ять старих дерев на сім вазонів.

Фото: Julius Kalinskas
Фото: Julius Kalinskas

На плакатах протестувальників написано: "Не чіпайте наші дерева", "Бетон не виділятиме кисень", "Що найбільше руйнує місто: дерева чи недалекоглядність бізнесу?", "Вони всі гідні збереження", "Дерева — це спадщина".

Хоч муніципалітет зобов'язав забудовника прийти на цю зустріч, ніхто з представників компанії на неї не з'явився.

Фото: Julius Kalinskas
Фото: Julius Kalinskas

Звертаючись до натовпу, мер Вільнюса Валдас Бенкунскас наголосив, що дозволу на видалення цих дерев мерія не видавала і не видаватиме. Однак він визнав, що компанія може зрізати дерева будь-коли.

"Важливо підкреслити, що згідно з законодавчим нормативно-правовим регулюванням — дерева не охороняються. Їх можна спиляти в цю ж хвилину, тому що будь-які рослини, що ростуть на дахах, інженерних мережах або на будівлях, можуть бути видалені без дозволу. Підприємці мають на це право, і те, чого вони хотіли, то це отримати від самоврядування морального схвалення", — пояснив він.

Попри це, Бенкунскас сподівається, що відсутність морального схвалення з боку муніципалітету та суспільства змусить компанію переглянути свої дії.

Фото: Julius Kalinskas
Фото: Julius Kalinskas

Зазначається, що прокуратура перевірить дозволи на будівництво, чи були вони законними, чи не було порушення суспільних інтересів. "Прокуратура, побачивши порушення суспільних інтересів, має звернутися до суду, а суд має скасувати дозвіл на будівництво", — йдеться у повідомлені.

Також поліція патрулюватиме біля дерев вдень та вночі, аби раптом забудовники не зрубали їх. Зокрема, мер закликав містян, які живуть неподалік, також пильнувати за цією територією.