У віці 93 роки помер художник коміксів Marvel про Людину-павука Джон Роміта-старший
Фото: John Romita JR/Twitter

У віці 93 роки не стало легендарного художника Marvel Comics Джона Роміти-старшого. Про це пише видання The New York Times.

Про його смерть оголосив син Джон Роміта-молодший, який також є художником коміксів. Він розповів, що його батько помер уві сні в понеділок.

Роміта-старший брав участь у створенні таких персонажів, як Росомаха, Каратель, Мері Джейн Вотсон, Люк Кейдж. У період творчої співпраці художника зі Стеном Лі було створено ще кілька ключових персонажів коміксів про Людину-павука.

"Мільйони дізналися про Marvel завдяки його мистецтву, а ще мільйони дізналися про Пітера Паркера завдяки безпомилковому сміливому малюнку, який Роміта привніс на його сторінки", — йдеться в заяві Marvel.

Художник розпочав свою кар'єру в галузі коміксів у 1949 році в Timely Comics. У 1950-х роках він працював у DC Comics, а у 1965-му приєднався до Marvel. У 1966 році він замінив Стіва Дітко у процесі створення найбільшої серії коміксів The Amazing Spider-Man.

Фото: Marvel Entertainment
Фото: Marvel Entertainment

Зокрема, у 1966 році Роміта намалював образ Мері Джейн Вотсон, яка стане коханням Пітера Паркера. За словами художника, образ Вотсон частково базувався на актрисі та співачці Енн-Маргрет. "Ми намагалися створити дівчину, яка була б дуже стильною та сучасною", — сказав він.

Фото: Marvel Entertainment
Фото: Marvel Entertainment

Арлен Шумер, автор книги "Срібний вік мистецтва коміксів", сказав у 2017 році в інтерв'ю The New York Times, що Роміта був гідним наступником Стіва Дітко, додавши, що його особливий почерк можна було побачити на всьому: "Від обкладинок до сторінок, фактично витіснивши стиль Marvel, в якому колись домінував Джек Кірбі в 1960-х роках".

Роміта сказав у 2017 році в інтерв'ю телеканалу Syfy, що найбільше пишається своєю роботою над двома випусками на початку 1970-х, коли він почав відрізняти своє художнє бачення Людини-павука від бачення Дітко.

Фото: Marvel Entertainment
Фото: Marvel Entertainment

Після того як Джон Роміта пішов на пенсію, він став артдиректором компанії Marvel.
Зокрема, художник продовжував працювати над індивідуальними проєктами для Marvel і DC, включно з обкладинкою Супермена 2014 року, після того як Джон Роміта-молодший взяв на себе художнє оформлення цієї серії.