Вчені розробили революційну вакцину проти раку для собак

Дослідники вважають, що це відкриття зможе допомогти з лікуванням раку у людей
Дарʼя Ришкович Дарʼя Ришкович
Редактор стрічки новин розділу Life
Вчені розробили революційну вакцину проти раку для собак
Фото: Pexels

Дослідники з Медичної школи Єльського університету розробили протиракову вакцину для собак. Клінічні випробування ліків тривають з 2016 року. Вчені зазначають, що деякі з переваг вакцини можуть бути застосовані для подальшого лікування раку у людей. Про це повідомляє Translational Oncology.

На сьогодні вакцину отримали понад 300 собак, а річна виживаність собак, хворих на певні види раку, зросла з 35% до 60%. Пухлини в багатьох тварин також зменшилися.

Цей метод лікування, офіційно відомий як імунотерапевтичний пептид проти раку, який з'явився в результаті досліджень аутоімунних захворювань, коли імунна система пошкоджує власні тканини організму. Вакцина призначена для того, щоб змусити імунну систему атакувати рак.

"Багато в чому пухлини схожі на мішені аутоімунних захворювань. Ракові клітини — це ваша власна тканина, яку атакує імунна система. Різниця в тому, що ми хочемо, аби імунна система атакувала пухлину", — каже ревматолог Марк Мамула з Медичної школи Єльського університету.

Як зазначено в дослідженні Мамули та його колег, використання винайденої вакцини змушує імунні клітини виробляти захисні антитіла, які прикріплюються до пухлин і втручаються в їхній ріст.

"У ветеринарній онкології наш інструментарій набагато менший, ніж в онкології людини. Ця вакцина справді революційна", – каже ветеринарний онколог Джеррі Пост з Єльської школи медицини.

Поки що вакцина залишається варіантом лікування після встановлення діагнозу, а не профілактичним заходом, але вона вже допомогла деяким собакам.

Як правило, лише близько 30% собак, хворих на остеосаркому, виживають після 12 місяців. Приблизно кожна четверта собака захворіє на рак протягом життя, тому потенційний вплив лікування є величезним.

Враховуючи схожість між раком собак і раком людини, від генетичних мутацій і поведінки пухлини до реакції на лікування, дослідники припускають, що вакцина також допоможе нам зрозуміти рак у людей.

Дослідники також випробовують різні методи імунотерапії для собак, хворих на меланому та лімфому. Однак, як і у випадку з раком у людей, не всі собаки реагують на лікування, і важко передбачити, які саме.

"Собаки, як і люди, хворіють на рак спонтанно. Пухлини ростуть, дають метастази і мутують, так само як і людський рак. Якщо ми можемо принести тваринам якусь користь, полегшення життя без болю — це найкращий результат, який ми можемо мати", — каже Мамула.