Вчені виявили три нові види кенгуру, які існували п'ять мільйонів років тому
Ілюстрація: Трейсі Кларенбек

Дослідники з Університету Фліндерса в Австралії ідентифікували три нові види вимерлих гігантських кенгуру – Protemnodon viator, Protemnodon mamkurra та Protemnodon dawsonae, які жили від п'яти мільйонів до 40 000 років тому. Protemnodon viator важив близько 170 кг — вдвічі більше, ніж вага найважчих сучасних рудих самців. Про це повідомляє The Guardian.

Науковці зробили фотографії та 3D-сканування 900 зразків у 14 великих музеях Австралії, Великої Британії, США та Папуа-Нової Гвінеї.Та виявили значні відмінності між видами – наприклад, те, що вони по-різному стрибали і деякі стрибки були "дуже незвичайними".

Вважалося, що більшість протемнодонів пересувалися на чотирьох ногах, але тепер дослідники стверджують, що це стосувалося лише трьох або чотирьох їхніх видів. Інші, на думку науковців, пересувалися, спираючись на чотири лапи або стрибаючи на двох.

За словами дослідників, такі відмінності можуть бути пов’язані з пристосуванням до абсолютно різних середовищ, у яких вони жили, – від посушливої ​​центральної Австралії до лісистих гір Тасманії та Папуа-Нової Гвінеї.

Науковець Ісаак Керр зазначив, що класифікація видів дасть змогу в майбутньому досліджувати еволюцію гігантських кенгуру та їхню реакцію на зміни довкілля.

Також він додав, що немає чіткого пояснення, чому гігантські кенгуру вимерли, а їхні близькі родичі, такі як сірий кенгуру та валлару, ні. Зокрема, причиною вимирання могли бути швидкі зміни навколишнього середовища, спричинені діями людини.