Вчені виявили вісім звичок, які можуть уповільнити старіння на шість років
Фото: Unsplash

Вчені назвали вісім звичок, які можуть уповільнити процес старіння організму на шість років, повідомляє Healthline. Дослідження показує, що ці звички можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань та інших захворювань, пов’язаних зі старінням.

Вісім звичок містять:

  • здоровий сон;
  • відмову від куріння;
  • заняття регулярними фізичними вправами;
  • здорове харчування;
  • підтримання здорової ваги;
  • здоровий рівень цукру та холестерину в крові;
  • підтримання артеріального тиску в межах норми.

"Біологічне старіння може значно сповільнитися, якщо люди приймуть вісім моделей поведінки, рекомендованих кардіологічною асоціацією, які отримали назву Life's Essential 8", — йдеться у звіті дослідників Колумбійського університету.

Дані понад 6500 дорослих показали, що різниця між хронологічним віком людей і їхнім біологічним віком, також відомим як фенотиповий вік, може становити до шести років, якщо вони включатимуть усі вісім рекомендацій у своє повсякденне життя.

Фенотиповий вік розраховується шляхом об’єднання фактичного віку людини з результатами дев’яти аналізів крові, які є показниками метаболізму, запалень в організмі та функцій органів.

Щоб визначити прискорення фенотипового віку кожної людини, вчені розрахували різницю між їхнім фактичним і фенотиповим віком, щоб побачити, чи старіє вона швидше, чи повільніше відносно свого хронологічного віку.

Дослідники виявили, що люди з хорошим серцево-судинним здоров’ям були фізіологічно молодшими за свій вік. У середньому їх хронологічний вік становив 41 рік, а біологічний — 36 років. Натомість виявилося, що люди з поганою серцево-судинною системою старіють швидше, ніж очікувалося. Середній вік цих людей становив 53 роки, але їхній біологічний вік — 57 років.

"Ми виявили, що здоров’я серцево-судинної системи пов’язане з уповільненим біологічним старінням. Ми також виявили зв’язок, який показує, що коли здоров’я серця покращується, біологічне старіння знижується", — підсумував старший автор дослідження Нур Макарем.

Біологічне старіння охоплює ряд фізіологічних змін, які відбуваються в міру дорослішання людини. На ці зміни переважно впливають вікові зміни у функції генів. Вони впливають на роботу імунної системи, метаболізму, серцево-судинної системи та мозку і потенційно можуть мати негативний вплив на здоров’я.