Влада Києва скасувала розробку нового Генплану та повертається до старого
Фото: Pexels

Київрада скасувала своє рішення від 18 вересня 2008 року "Про розробку нового Генплану розвитку Києва та його приміської зони до 2025 року" і відмовилась від розробки містобудівної документації "Внесення змін до Генерального плану міста Києва". Про це повідомляє КиївВлада.

У пояснювальній записці до проєкту рішення про зміни до чинного документа вказано, що строк дії генерального плану населеного пункту не має обмежень.

Також Київрада скасувала й рішення про розробку плану зонування території Києва. Вказано, що плани зонування окремих територій столиці можуть затверджуватись змінами в Генплан.

Розробка нового Генплану супроводжувалась критикою з боку архітекторів, екологів та антизабудовних активістів. Крім того, запущена ще за головування Леоніда Черновецького, вона розтягнулася на роки.

Як зазначає КиївВлада, розробка нового документа дозволяла посадовцям ігнорувати вимоги чинного Генплану, лобіюючи інтереси забудовників.

"Скориставшись тим, що скоро нібито з’явиться новий, сучасний і гарний Генплан Києва, в КМДА почали погоджувати будь-яку комерційну забудову там, де чинним Генпланом земля була заброньована під нові дорожні розв’язки, мости та тунелі, промислові та паркові зони тощо", – пишуть у виданні.

Посилаючись на ще не затверджений проєкт Генплану, в КМДА почали масово видавати містобудівні умови та обмеження на проєктування комерційних забудов.

"Дуже хочеться, щоб за даремні витрати бюджетних коштів на розробку нового Генплану хтось поніс відповідальність", — повідомляє ексзаступник начальника Департаменту містобудування КМДА Віктор Глеба.

За його підрахунками, з 2016 року Київгенплан видав забудовникам близько 3000 листів на підтвердження того, що наміри забудови відповідають майбутньому, хоч ще й не затвердженому Генплану.


У 2019 році депутати Київради повідомляли, що на той час на розробку нового Генплану було витрачено близько 50 млн гривень, а у 2021-2023 роках планувалося витратити ще 9,4 млн гривень.