Власник приміщення у Львові, де знищили мозаїку, профінансує її відновлення
Фото: ukrainian modernism

Власник приміщення у Львові, де зруйнували унікальну мозаїку художника Богдана Сойки, пообіцяв профінансувати її відновлення, повідомила пам'яткоохоронниця Олеся Дацко.

Власник визнав, що не розумів, що зробив, і готовий профінансувати відновлення, повідомила Дацко. Наразі активісти шукають детальні світлини мозаїки.

"Але для якісного відновлення цієї мозаїки потрібні її детальні фото. Хто має фото цієї мозаїки, надруковані, електронні чи на плівках радянських часів, може, теперішні якісні, які показують саму мозаїку, щоб проглядалися деталі й кольори, — передайте, будь ласка, художникам, які її відновлюватимуть", — написала Дацко.

Також для відновлення необхідна радянська смальта. Оригінальна мозаїка мала дуже багато кольорів та відтінків, багато з яких зараз навіть не продають, а окремі відтінки знайти дуже важко, каже Дацко.

На початку жовтня знищили мозаїку "Інформаційний простір" у приміщенні видавництва "Вільна Україна", яку створив художник Богдан Сойка. Вона була виконана в 1981 році зі смальти майже на усій площі стіни. Панно зображувало п'ятьох дівчат, які символізували материки й обмін інформацією у світі.