У Львові знищили унікальну мозаїку, яка символізувала пʼять материків
Фото: ukrainian modernism

У Львові знищили мозаїку "Інформаційний простір" у приміщенні видавництва "Вільна Україна", яку створив художник Богдан Сойка в 1981 році. Про це повідомили на сторінці в Instagram Ukrainian Modernism.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Панно знаходилося на першому поверсі будівлі на вул. Володимира Великого, 2. Мозаїка була занесена до списку тих, що підлягають захисту та мала охоронний статус, тому вона має бути відновлена, а винні – покарані, зазначив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

"Ця мозаїка була унікальною, вирізнялась своїм технічним і художнім рівнем, мала надзвичайну композицію і заслуговувала мати статус памʼятки. Натомість заслужила пару годин роботи перфоратором від чергового кугута", — кажуть в Ukrainian Modernism.

Фото: ukrainian modernism
Фото: ukrainian modernism

Зокрема, вона була виконана зі смальти майже на усій площі стіни. Панно зображувало п'ятьох дівчат, які символізували материки й обмін інформацією у світі.

За словами власника приміщення, де була розміщена мозаїка, директора ТДВ "Торгпреса" Сергія Васечка, вона містила комуністичну символіку. Йдеться, зокрема, про згадку Леніна на одній із книжок у руках жінки, яка зображена на мозаїці. Проте цей надпис прибрали з обʼєкта ще після ухвалення незалежності України.

Також він зазначив, що через дощі стіни в приміщенні постійно вологі, мозаїка щодня обсипалася і ці частинки просто підмітали та викидали.

Фото: ukrainian modernism
Фото: ukrainian modernism

У коментарі "Твоє місто" керівниця справами виконкому Наталія Алєксєєва додала, поліція проведе розслідування в межах 298 статті Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за руйнування об'єкта культурної спадщини. Також санкція статті передбачає штраф і позбавлення волі на строк до 3 років.