У Львові знищили унікальну мозаїку, яка символізувала пʼять материків
Фото: ukrainian modernism

У Львові знищили мозаїку "Інформаційний простір" у приміщенні видавництва "Вільна Україна", яку створив художник Богдан Сойка в 1981 році. Про це повідомили на сторінці в Instagram Ukrainian Modernism.

Панно знаходилося на першому поверсі будівлі на вул. Володимира Великого, 2. Мозаїка була занесена до списку тих, що підлягають захисту та мала охоронний статус, тому вона має бути відновлена, а винні – покарані, зазначив перший заступник міського голови Андрій Москаленко.

"Ця мозаїка була унікальною, вирізнялась своїм технічним і художнім рівнем, мала надзвичайну композицію і заслуговувала мати статус памʼятки. Натомість заслужила пару годин роботи перфоратором від чергового кугута", — кажуть в Ukrainian Modernism.

Фото: ukrainian modernism
Фото: ukrainian modernism

Зокрема, вона була виконана зі смальти майже на усій площі стіни. Панно зображувало п'ятьох дівчат, які символізували материки й обмін інформацією у світі.

За словами власника приміщення, де була розміщена мозаїка, директора ТДВ "Торгпреса" Сергія Васечка, вона містила комуністичну символіку. Йдеться, зокрема, про згадку Леніна на одній із книжок у руках жінки, яка зображена на мозаїці. Проте цей надпис прибрали з обʼєкта ще після ухвалення незалежності України.

Також він зазначив, що через дощі стіни в приміщенні постійно вологі, мозаїка щодня обсипалася і ці частинки просто підмітали та викидали.

Фото: ukrainian modernism
Фото: ukrainian modernism

У коментарі "Твоє місто" керівниця справами виконкому Наталія Алєксєєва додала, поліція проведе розслідування в межах 298 статті Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність за руйнування об'єкта культурної спадщини. Також санкція статті передбачає штраф і позбавлення волі на строк до 3 років.