Власників "Віденської кавʼярні" у Львові оштрафували на 170 000 грн за нищення памʼятки
Фото: ЛМР

Власників львівського закладу "Віденська кав'ярня" оштрафували на 170 000 гривень через "умисне доведення кав'ярні, яка є пам'яткою архітектури, до руйнації". Про це повідомили у Львівській міській раді.

Міська рада підписала постанову про фінансові санкції через порушення закону "Про охорону культурної спадщини". Як розповіли у департаменті містобудування, йдеться про встановлені на терасі склопакети, через що власники фактично створили незаконну прибудову в приміщенні пам'ятки архітектури.

У 2021 році управління охорони історичного середовища видало припис про демонтаж склопакетів на терасі. Власники його оскаржили, виграли першу інстанцію в суді й апеляцію. Проте торік справа потрапила у Верховний Суд, який уже задовольнив скаргу Львівської міськради та скерував справу про демонтаж конструкцій на повторний розгляд. Судове засідання заплановане на 23 січня.

Ключовими для перегляду справи стали такі факти: встановлення огороджувальних конструкцій відбулося без погодження проєктної документації; будівля розташована в історичному ареалі міста та в зоні ЮНЕСКО; збереження об'єктів культурної спадщини та запобігання їхньому руйнуванню внаслідок несанкціонованої господарської діяльності, на думку суду, є одним із головних завдань органів місцевого самоврядування.

Будинок складається з трьох поверхів та тераси, які власники за невідомих обставин поділили на окремі об'єкти нерухомості з окремими техпаспортами. "Власне саме такі маніпуляції з адресами й дозволили у суді уникнути виконання припису від міськради. У зв’язку з новою адресою на папері будівля автоматично перестала належати до пам’ятки культурної спадщини", — пояснили в ЛМР.