У Львові змінили правила щодо використання самокатів
Фото: Unsplash

Львівська міська рада підписала меморандум про співпрацю з операторами прокату електросамокатів про нові правила користування транспортом, повідомляє Zaxid.Net.

Відтепер кожен самокат повинен мати унікальний ідентифікаційний номер та, за рекомендацією, спідометр. Водночас усі електросамокати мають бути обладнані світловідбивними елементами, активним білим світлом спереду, червоним світлом позаду та сигналом "стоп".

Зокрема, оператори мають щодня дезінфікувати кермо та перевіряти технічний стан самоката. А також їм рекомендували забезпечити медичне страхування користувачів розміром від 100 000 грн.

Меморандумом встановлюється автоматичне обмеження руху: в межах міста — до 20 км/год, на території парків та пішохідних зон — до 15 км/год. Раніше ця швидкість могла становити до 25 км/год. Їздити на самокаті дозволено лише особам старшим за 14 років. Також документом затверджені 79 місць для відстою чи паркування транспорту, водночас користувачі зможуть паркуватися на узбіччях або на цих паркомісцях.

Меморандум передбачає спільні правила для всіх операторів: Bolt, eWings та Bike Now.

Зі свого боку міська рада зобов’язалась розвивати міську веломережу, інформувати про заплановані перекриття вулиць, повідомляти про зафіксовані порушення, вчинені користувачами сервісу.

Натомість оператори мають контролювати дотримання користувачами ПДР та долучаються до сплати за оренду паркомісць для самокатів. Крім цього, мають передавати міськраді інформацію про роботу сервісів.