У Львові навчають містян реставрувати історичний стінопис у підʼїзді
Фото: "Бюро спадщини"

У Львові проводять шестиденний майстер-клас із реставрації історичного стінопису в підʼїзді. Про це повідомили активісти проєкту "Бюро спадщини".

Впродовж тижня 14 учасників разом із професійними реставраторами працюватимуть над відкриттям поліхромії, яка захована під шарами вапна у під’їзді будинку – пам’ятки на вул. Івана Рутковича, 12.

Зняття цих набілів — це перший і найважливіший етап реставрації, зазначають організатори.

Мета заходу — на прикладі цього будинку показати комплексний підхід до реставрації під’їздів в історичній частині міста і пояснити, чим відрізняється класичний ремонт від реставрації. На майстер-класі навчатимуть, як правильно підходити до реставрації, розповідатимуть, які етапи можуть самостійно виконувати мешканці, а коли треба кликати майстрів.

Фото: "Бюро спадщини"
Фото: "Бюро спадщини"

"Цим заходом ми хочемо спонукати мешканців свідомо підходити до проведення робіт у своїх помешканнях та приміщеннях спільного користування. Якщо йдеться про історичні будинки, необхідно залучати фахових архітекторів та реставраторів і дотримуватися їхніх рекомендацій", — говорить директор ЛКП "Бюро спадщини" Павло Богайчик.

Майстер-клас триватиме впродовж тижня, а реставраційні роботи в під’їзді — до кінця року. Їх самостійно фінансують мешканці будинку.

Долучитися до процесу або ж поспостерігати зможуть усі охочі, прийшовши на вказану локацію з 14:00-17:00 щодня, до 24 червня включно.