У Львові висадили перші "кліматичні дерева" — фото
Фото: Олександра Сладкова

У Львові почали висаджувати перші "кліматичні дерева", повідомила Олександра Сладкова, заступниця директора Департаменту економічного розвитку Львівської міськради.

Кліматичними ці дерева називають, бо вони працюють на адаптацію міста до зміни клімату. Це види, що є більш стійкі до посух, злив, морозів, інших екстремальних погодних умов, а також до солі.

Дерева планують висаджувати на вулицях, найбільш навантажених транспортом. Ідея належить ГО "Плато".

На проспекті Свободи висадили перші 36 саджанців клена-явора атропурпуреа. На ділянці їх висадили у вузькій алейній декоративній формі, відповідно до архітектури проспекту. Зокрема, врахували видові точки на пам’ятки.

Фото: Олександра Сладкова
Фото: Олександра Сладкова

Лунки розташовано не надто близько до краю тротуару, бо густа сітка мереж не залишала великого вибору, пояснює Сладкова. Для компенсації простору запропонували райадміністрації встановити пристовбурні решітки. Зараз лунки отримають обрамлення в один рівень з хідником.

Облаштування кожної лунки коштувало 12 000 гривень, адже їх робили на новому місці — потрібно було зняти бруківку, повністю замінити ґрунт і встановити обрамлення з каменю.

Фото: Олександра Сладкова
Фото: Олександра Сладкова

Активісти з ГО "Плато" додають, що на черзі інші локації, де загалом з'являться понад 250 нових кленів, ясенів, яворів і інших видів дерев.

"З часом тут стане затишніше прогулюватися, адже крони даватимуть тінь,  ділянки ґрунту та коріння поглинатимуть дощову воду, а повітря краще очищуватиметься", — додають активісти.