На Львівщині відреставрують історичний палац за 400 000 євро
Фото: Сколівська міська рада

До реставрації палацу баронів Гредлів у Сколе Львівської області залучили понад 400 000 євро грантових коштів інвестора з Німеччини, повідомляє Сколівська міська рада.

Наразі там тривають роботи з реставрації даху будівлі. Відповідно до розробленого проєкту ці роботи визнані як першочергові для запобігання руйнування палацу.

Після реставрації палац має стати осередком туризму Сколівщини з сучасним природничим музеєм, візит-центром, адміністративним приміщенням нацпарку "Сколівські Бескиди".

У 2020 році рішенням Сколівської районної ради палац баронів Гредлів передано в оренду НПП "Сколівські Бескиди" терміном на 49 років. "Перед орендарем постало складне завдання щодо пошуку значної суми коштів для відновлення величної пам’ятки Сколівщини", — йдеться в повідомленні.

Фото: Сколівська міська рада
Фото: Сколівська міська рада

Палац Гредлів — пам'ятка архітектури місцевого значення у місті Сколе, в історичному районі Демня. Збудований у стилі необароко. Має два поверхи.

Палац і парк у Сколе були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття після того, як він придбав сколівські землі у графа Потоцького. Наприкінці XIX століття палац перебудувала в стилі необароко єврейська родина братів баронів Гредлів, які контролювали місцеву промисловість.

Перед будівлею палацу розташовано гарний фонтан. Досить добре збереглися ковані хвіртки й огорожі.

З 1956 палац використовувався для школи-інтернату на 260 дітей. Другий поверх палацу був спальним, а перший —  для початкових класів і бібліотеки, а також харчування.