ВООЗ закликає країни підвищити податки на алкоголь і солодкі напої
Фото: Unsplash

Всесвітня організація охорони здоровʼя закликала уряди усіх країн світу підвищити податки на алкоголь і солодкі напої, щоб зменшити кількість смертей. Про це йдеться у заяві організації.

В організації наголошують, що більшість країн не використовують податки для стимулювання здорової поведінки серед населення.

Щороку в усьому світі 2,6 мільйона людей помирають через пов’язані зі вживанням алкоголю причини, а понад 8 мільйонів — через нездорове харчування. Фахівці переконані, що вищі податки стимулюватимуть компанії виробляти більш здорові продукти.

Акцизний податок на алкогольні напої застосовується принаймні в 148 країнах на національному рівні. Однак щонайменше у 22 країнах вино звільнене від цього податку, більшість із них розташовані в Європейському регіоні.

"Оподаткування шкідливих для здоров’я продуктів сприятиме зміцненню здоров’я населення. Це матиме позитивний вплив на суспільство – менше хвороб та ослаблення здоров’я, а уряди отримають прибутки для надання державних послуг", — заявив Рюдігер Креч, директор ВООЗ зі зміцнення здоров’я.

Зокрема, за його словами, у випадку з алкоголем податки також допомагають запобігти насильству та дорожньо-транспортним травмам.

Дослідження 2017 року показує, що податки, які підвищують ціни на алкоголь на 50%, допоможуть запобігти понад 21 мільйону смертей за 50 років і принесуть майже $17 трильйонів додаткових доходів. Це еквівалентно сукупному державному доходу восьми найбільших економік світу за рік.

Нещодавнє опитування Gallup, проведене у співпраці з ВООЗ і Bloomberg Philanthropies, показало, що більшість опитаних людей у ​​всіх країнах підтримують підвищення податків на нездорові продукти, такі як алкоголь і солодкі напої.