Вперше за 10 років Україна матиме власний павільйон на Biennale Architettura
Фото: Before the Future

Уперше за майже 10 років Україна представить власний павільйон під назвою "Before the Future" ("Перед майбутнім") на Biennale Architettura 2023.

За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, участь країни в архітектурній Бієнале необхідна з кількох причин.

"По-перше, нам важливо тримати питання війни на міжнародному порядку денному, нагадувати світові про незаконне вторгнення", — каже Деркач.

Також це можливість залучити до відновлення найкращих фахівців з усього світу, спробувати знайти ефективні архітектурні рішення для відбудови. "Й не менш важлива причина — це можливість представити наших українських архітекторів та митців на міжнародному майданчику", — заявив Сергій Деркач.

Програма буде представлена відразу на двох локаціях — "Арсенале" та "Джардіні":

  • в "Арсенале": простір павільйону України — це приміщення з низькою стелею, яке збере відвідувачів під укриттям та надасть можливість для зустрічей тимчасових спільнот і презентацій спільних висловлювань;
    Фото: Before the Future
  • у "Джардіні": відкритий простір, в якому акцентується увага на відносинах з землею. Організатори зазначають, що війна повернула українців до тісних зв’язків з землею. "Вона захищає, укриває, годує та об’єднує", — йдеться в описі до проєкту.
Фото: Before the Future
Фото: Before the Future

У цих просторах на Biennale Architettura 2023 представники української культурної спільноти представлятимуть свої візії у різних форматах. Це буде відкрита програма, сценарій якої розвиватиметься протягом шести місяців.

Загалом над публічною програмою працюватиме понад 30 українських архітекторок, архітекторів та представниць, представників інших дисциплін.