Спалах "хвороби легіонерів" у Польщі: чи загрожує захворювання Україні
Фото: Unsplash

З 30 липня у польському місті Жешув, неподалік від українського кордону, фіксують спалах "хвороби легіонерів". Це інфекційне захворювання, яке вражає легені. Наразі відомо про 166 випадків зараження та 23 смерті. Про загрозу спалаху легіонельозу в України розповіли у Центрі громадського здоров’я МОЗ України. 

"В наших центрах контролю і профілактики хвороб є ПЛР-системи, які дозволяють діагностувати в разі, якщо будуть схожі симптоми. Далі є чіткий механізм, як проводити епідрозслідування і яких заходів вживати", — пояснює міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Ляшко висловив сподівання, що в Україні спалаху "хвороби легіонерів" не буде. Міністр зауважив, що легіонельоз поширюється там, де є волога. Спалахи часто трапляються влітку і пов’язані зі спліт-системами у готелях, торгових центрах тощо. 

За даними ВООЗ, найбільш поширеною формою передавання є вдихання інфікованих водяних бризок.

Як пояснює лікарка-епідеміологиня Центру громадського здоров’я Ірина Борух, легіонельоз реєструвався лише один раз на території України за останні 5 років. Йдеться про випадок у 2019 році в Дніпропетровській області. 

На початкових етапах захворювання спостерігаються кашель, гарячка, біль або дискомфорт у грудях під час дихання або кашлю, може розвиватися діарея. Ірина Борух наголошує, що підступність легіонельозу полягає в тому, що його складно відрізнити від інших респіраторних захворювань.

Легіонельоз, або "хвороба легіонерів", — небезпечне інфекційне захворювання, збудник якого — бактерія Legionella pneumophila. Джерелом інфікування можуть бути системи водопостачання, кондиціонери, вентиляційні системи, душові приміщення, басейни, зволожувачі повітря, фонтани, джакузі тощо.

Водночас "хвороба легіонерів" не передається від людини до людини. Зазвичай смертність від цієї хвороби сягає 5-10%, це залежить від термінів звернення до медзакладів та наявності супутніх захворювань.