Вживання 100% фруктового соку пов’язане зі збільшенням ваги у дітей та дорослих
Фото: Unsplash

Згідно з новим аналізом 42 попередніх досліджень, вживання однієї або більше склянок 100% фруктового соку щодня було пов’язане зі збільшенням ваги у дітей та дорослих, пише CNN.

Дослідження виявило позитивний зв’язок між вживанням 100% фруктового соку та індексом маси тіла (ІМТ) — розрахунок, який враховує вагу та зріст — серед дітей. А також зв’язок між щоденним споживанням соку та збільшенням ваги серед дорослих.

Збільшення було невеликим — наприклад, серед дітей кожна додаткова порція на день була пов’язана з вищим ІМТ на 0,03 — але воно змінювалося залежно від віку, водночас збільшення ІМТ було помітнішим серед дітей молодшого віку.

Результати аналізу виявили, що діти молодшого віку до 11 років, показували більший приріст ІМТ на кожні 240 мл додаткової порції 100% фруктового соку на день, ніж діти старшого віку, зазначається у дослідженні.

"Одна з основних проблем із соком — це кількість; споживання фруктів у такий спосіб полегшує передозування. Наприклад, як часто ми їмо три апельсини? І все ж у склянці соку приблизно три апельсини. Це додасть багато калорій і призведе до стрибка рівня глюкози у крові", — зазначив співавтор дослідження Волтер Віллетт.

Згодом занадто багато цукру в крові може призвести до резистентності до інсуліну, метаболічного синдрому, діабету, хвороб серця, ожиріння та інших хронічних захворювань, кажуть експерти.

Фруктовий сік містить багато калорій, однак його вживання не дає відчуття ситості. З цієї причини калорії в солодких напоях і фруктових соках іноді називають "порожніми калоріями". Крім того, споживання рідких калорій суттєвіше впливає на збільшення ваги порівняно зі споживанням твердих калорій.

Наприклад, вживання цілого яблука не підвищує рівень цукру в крові, тому що фруктоза — цукор, який природним чином міститься у фруктах і деяких овочах — повільно виділяється в кров. Однак вживання яблучного соку швидко насичує кров фруктозою.

Автори дослідження зауважують, що їхні висновки відповідають рекомендаціям Американської академії педіатрії (AAP), згідно з якими діти молодше 6 років мають вживати "менше склянки фруктового соку на день", причому типова склянка становить 240 мл.

AAP і Центри з контролю і профілактики захворювань (CDC) також радять, щоб діти молодше 1 року узагалі не вживали сік. Рекомендації AAP для інших вікових груп такі:

  • Діти від 1 до 3 років — обмежити вживання соку до 120 мл на день.
  • Діти від 4 до 6 років — обмежити до 180 мл на день.
  • Діти від 7 до 18 років — обмежити до 240 мл на день.

Зокрема, у CDC рекомендують розбавити 100% сік звичайною водою або мінералкою, щоб знизити калорійність напою.