Японська пекарня за допомогою штучного інтелекту створила хліб зі смаком кохання
Фото: NEC

Найстаріша пекарня Японії Kimuraya обʼєдналася з технологічною компанією NEC, щоб виготовити Ren AI Pan, що перекладається як "романтичний хліб на основі штучного інтелекту", пише CNN.

NEC і Kimuraya представили пʼять позицій хліба зі смаками почуттів, асоційованих із коханням. Для цього NEC використовувала свою технологію штучного інтелекту, щоб аналізувати розмови з романтичних реаліті-шоу, а також пісні зі згадками фруктів та солодощів.

Відтак визначили пʼять ключових етапів романтичних почуттів: перше знайомство, перше побачення, ревнощі, розбите серце та взаємне кохання. Тоді пекарня "застосувала свою магію", щоб перетворити ці відчуття на різні смаки пухкого хліба, приготованого на пару. 

До створення цього проєкту призвело те, що обидві компанії зіткнулися з однаковою проблемою: як підвищити свою привабливість серед молодих японців.

Досліджуючи ринок, у пекарні виявили, що все більше молоді говорить, що не зацікавлені в романтичних стосунках. Попри цю тенденцію, молодь хоче ходити на побачення, закохатися і закінчити стосунки з партнером.

Таким чином, Kimuraya вирішила створити AI Love Bread — хліб, який "відтворює аромати романтики". Це мало б викликати почуття закоханості, коли покупці його їдять, і в результаті — надихнути їх внести деякі з цих почуттів у своє особисте життя.

Фото: NEC
Фото: NEC

У NEC розповіли, що для проєкту використовували дві технології штучного інтелекту: "NEC Enhanced Speech" для перетворення мови в текст і "NEC Data Enrichment" для генерації балів емоцій з текстових даних. Використовуючи цю інформацію, штучний інтелект відібрав інгредієнти, що відображають емоції, пов’язані з коханням.

Щоб отримати матеріал для роботи, у NEC провели "аналіз розмов", використавши 15 годин вилучених кадрів з японського реаліті-шоу "Сьогодні я закохався". Тоді ШІ перетворив розмови на текст, помістивши кожну з них в одну з п’яти категорій: доленосна зустріч, побачення, ревнощі, розбите серце або взаємне кохання.

Потім штучний інтелект витягнув із японської бази даних тексти приблизно 35 000 пісень, повʼязаних із коханням та їжею. Після цього ШІ оцінював розмови й тексти пісень за шкалою "емоційних балів", щоб створити візуальну мапу, яка повʼязує різні стадії закоханості з певною їжею та смаками.

Хліб "Доленосна зустріч" приправлений солодкою ватою, яка уособлює солодкі, повітряні емоції перших проявів кохання. "Ревнощі" має смак фіолетової солодкої картоплі, трюфельної олії та родзинок. "Перше побачення" наповнене цитрусовими, а саме лаймом і цедрою апельсина, а "Взаємне кохання" — це солодко-терпка суміш меду, персика та пітахаї.

"Інгредієнти відбирав ШІ, але наша роль полягала в тому, щоб зробити з них хліб. Ми звернули увагу на кольори, які використовуються для візуального вираження романтичних емоцій, і прагнули створити яскравий на вигляд любовний хліб", — зазначив представник пекарні Kimuraya Юкі Кітазава.