ЮНЕСКО обрало Барселону світовою столицею архітектури 2026 року
Фото: Unsplash

ЮНЕСКО спільно з міжнародною спілкою архітекторів обрали Барселону світовою столицею архітектури у 2026 році. Цей титул визнає відданість міста просуванню цінностей архітектури, міського планування та сталого розвитку. Про це повідомляє Arch Daily.

Протягом десяти місяців, від фестивалю Santa Eluàlia в лютому 2026 року до Santa Llucia в грудні 2026 року, місто планують оживити широким спектром заходів, спрямованих на залучення громадськості. У столиці проведуть виставки, архітектурні маршрути, майстер-класи, інсталяції, конференції та дні відкритих дверей до культурно значущих будівель. До заходів запрошують долучитися не лише місцеві, а й міжнародні організації.

Серед запланованих заходів — Всесвітній конгрес архітектури.

Цей конгрес разом із запланованими заходами, має на меті продемонструвати Барселону як зразкове місто, яке втілює принципи інклюзивності та стійкості у своїй міській структурі.Окрім того, на церемоніях відкриття та закриття заплановано підсвічування об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО по всьому місту.

Гасло Барселони як світової столиці архітектури — "Один сьогодні, один завтра". Місто планує провести низку трансформаційних заходів у всіх своїх районах. Також Барселона має намір стати дослідницькою лабораторією, що аналізує потенціал архітектури змінювати реальність із часом.

Барселона стане третім містом зі статусом світової столиці архітектури після Копенгагена й Ріо-де-Жанейро.

  • Міжнародна спілка архітекторів була заснована у 1948 році. Це неурядова організація, яка підтримується ЮНЕСКО й має на меті підкреслити роль архітектури й міського планування у формуванні сталого майбутнього та розв’язанні глобальних викликів.